hot milk cake (koláč z horkého mléka)
Ráda prohlížím zahraniční stránky s recepty. Na hot milk cake (koláč z horkého mléka), hot milk cupcakes (totéž, ale muffinky s čepičkami), white texas sheet cake (texaský koláč s polevou) atp. jsem narazila na různých místech, jmenovalo se to různě, mělo to různé tvary, ale technologickou zvláštnost. Horké mléko, přilévané do směsi cukru, mouky a vajíček. Šla jsem do toho sice s obavami, že budu mít míchaná vejce ve sladké mouce (ono taky ty moje překladové schopnosti).. ale povedlo se. Těsto mělo opravdu zvláštní konzistenci a po upečení je koláč (u nás tedy spíš buchta na plech) moc dobrý, úplně jemný, podobný třeba šlehačkové bábovce, ale daleko lehčí a jemnější. Polevu jako měl ten mexický jsem nedělala, jen jsem ho potřela rozpuštěnou hořkou čokoládou. Také jsem o čtvrtinu snížila objem cukru (a i tak je dost sladký) a úměrně tomu tekutinu. Mouku jsem si taky musela vymyslet, takže půl na půl hladké a polohrubé. A je to taková jednoduchá dobrota.
Potřebujete (na menší plech):
-hrnky jsou o objemu cca 250ml
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1,5 hrnku cukru krupice
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek másla, nakrájeného na menší kostky
- asi tři lžíce zakysané smetany, nebo hustého jogurtu
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
(můžete přidat i mandlový – v originále, nebo vanilkový extrakt, extraktům jsem pořád nepřišla na chuť, takže jsem dala trošku domácího vanilkového cukru, nebo rozříznutý vanilkový lusk nechat povařit v mléce)
čokoládu na vaření na polevu
Mouky, cukr a vajíčka ve větší míse smíchejte. Hmota je to taková drobenkovitá, zdaleka ne všechno se od vajíček namočí.
Mléko nalijte do kastrůlku a přiveďte k varu. Pak do něj přidejte máslo, nechte rozpustit a odstavte.
Ještě horké mléko rovnou začněte přilívat k mouce. Začala jsem opatrně, po lžících, vždy lžíci, zapracovat, lžíci.. až bylo vše namočené, přilévala jsem po větších troškách a postupně zapracovávala do směsi. Těsto je po zamíchání vší tekutiny téměř tekuté, hladké a lesklé.
Pak přidejte jogurt, nebo smetanu, kypřící prášek, sůl a sodu a případně extrakt, vanilkový cukr lze přidat rovnou do cukru k mouce.
Pořádně promíchejte a vlijte do hlubšího, menšího plechu vymazaného a vysypaného, nebo vyloženého pečícím papírem.
Pečte na 170°C, dokud koláč nezpevní a nezačne na povrchu růžovět. Ozkoušejte zapíchnout špejli, zda je upečeno. Pokud vyjde čistá, koláč vyjměte a nechte zchladnout.
Rozpusťte v misce čokoládu (buď s kouskem másla ve vodní lázni, nebo rozpouštím samotnou, na malý výkon v mikrovlnné troubě) a koláč rovnoměrně potřete.