meruňkový koláč s pohankovou moukou

Nebojte se upéct si koláč jenom pro sebe a užít si letní chutě schované v meruňkách. Určitě nezbyde! Rozpočet je uzpůsobený pro malou zapékací misku, nebo formu do 20 cm průměru. Koláč díky většímu obsahu másla vydrží déle měkký a chutný a vy tak máte připravenou domácí sladkou snídani na tři dny dopředu =)

 

Budete potřebovat:

 

  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • vanilkový cukr
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g jemně mleté pohankové mouky
  • 2 rovné čajové lžičky kypřícího prášku
  • 7-10 meruněk (podle velikosti)

 

- Troubu rozehřejte na 170ºC. Zapékací misku, nebo malou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

- Meruňky omyjte, osušte, vypeckujte a pokrájejte na čtvrtky.

- Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Přelijte ho do mísy a pak do něj metličkou postupně zašlehejte moučkový cukr. Hmota by měla být jemná a světlá. - Po jednom přidejte vejce a pak vanilkový cukr. Vše prošlehejte.

- Do směsi pak prosejte obě mouky a kypřící prášek a řádně promíchejte.

- Těsto vlijte do připravené formy. Rozložte na něj čtvrtky meruněk, klidně jednu vedle druhé, čím víc se vejde, tím lépe, trochu se pak propadnou a koláč je díky nim krásně šťavnatý.

- Koláč vložte do rozehřáté trouby a pečte, dokuď nebude povrch zlatavý. Ozkoušejte špejlí, zda je i uprostřed hotový.

 

Podávat ho můžete ještě vlažný jako moučník ke kávě, třeba s kopečkem čerstvě vyšlehané šlehačky. Nebo samotný ke snídani či svačině.

 

Pohanková mouka má svoji vlastní (mě velmi příjemnou) chuť. Pokud pohankovou mouku neznáte a nevíte, zda vám bude chutnat, zkuste nejprve menší podíl. Třeba jen 30 g pohankové a 70 g hladké mouky a příště můžete přidat.