ricottové lívanečky

Pátý lívancový recept, který jsem vyzkoušela, mají původ v Apetitu. Z lívanečků bez droždí tyhle jednoznačně vedou, jsou díky ricottě trošku tučnější, ale jemňoučké a nadýchané. Díky tomu, že nemusí kynout jsou velmi rychle hotové. Několik jsem si jich schovala na druhý den ke snídani, ráno je na pánvičce ohřála a byly pořád stejně dobré.

 

Na 12 lívanečků:

 

  • 75g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího přášku
  • 35 g cukru krupice
  • troška kůry z bio citronu
  • 120 g ricotty
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • olej na opékání
  • různé džemy, javorový sirup, ovoce, šlehačka, tvaroh, med.. k podávání

 

- Mouku prosejte do mísy, přidejte kypřící prášek a cukr a promíchejte.

- Pak do směsi přistrouhejte trošku citronové kůry, přidejte ricottu, mléko a žoutek. Vše smíchete, aby vzniklo hladké těsto, je-li třeba použijte ruční metličku.

- Z bílku ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta.

- Lívanečky smažte na kapce oleje v pánvi nebo lívanečníku (lze i na másle, lépe chutná, ale rychle se přepaluje). Lépe na mírnějším ohni, aby byly hotové i uvnitř a na povrchu se nepálily.

 

Lívanečky jsou také skvělou odpovědí na to, co dělat s ricottou, kterou si musíte koupit v krabičce (kupuji v sýrárně) a která jednomu člověku vystačí nejen na náplň do raviolli a na pomazánku, ale ještě pořád troška zbývá. Takhle se dá vymyslet jídelníček, který bude pestrý a zároveň celou ricottu spotřebuje.