žampionové rizoto se slaninou
Jedna z mých oblíbených verzí rizota. I když houbařská výprava nepřinese hříbkový úlovek, můžete si pochutnat na této skvělé kombinaci. Opéct navrch i slaninu napadlo kamaráda Piškota a já zase dělala rizoto vařené s houbami od začátku. A nejlepší je to samozřejmě dohromady! Víno v rozpisu není, protože ho v rizotu nemusím (pravověrní rizotáři nekamenujte mě) a také proto, že se mi doma většinou nevyskytuje.. no a když vaříte jen jednu porci a koupíte lahev vína, někdo ji pak musí dopít.. =D
Ještě malé varování, recept je velmi vhodný pro ty, kdo se, jako já, pokouší přibrat, na oleji, smetaně ani slanině rozhodně nešetřím.
Na každou porci budete potřebovat:
- jednu velmi malou cibuli
- 1 lžíci olivového oleje e.v. + kapku na žampiony navrch
- 2 menší hrsti rýže na rizoto (arborio, carnaroli..)
- 4 velké žampiony
- zeleninový vývar (nebo vodu, když nemám, spokojím se raději s vodou, než s kostkou)
- asi 4 lžíce smetany ke šlehání
- hrst nastrouhaného parmazánu (gran moravie)
- sůl
- dva silnější plátky dobré anglické slaniny
- Připravte si žampiony, očistěte je (případně oloupejte, já je tak nějak z poděděného zvyku loupu) a nakrájejte na tenké půl plátky. Jeden nakrájený žampion si nechte stranou.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Nechte ji v rendlíku zesklovatět na olivovém oleji.
- Pak přidejte rýži a za stálého promíchávání ji opékejte až zprůhlední.
- Přidejte tři z připravených žampionů, promíchejte a zalijte první naběračkou vývaru.
- Až se vstřebá, přidejte další a pokračujte, až bude rýže téměř hotová.
- Slaninu nakrájete na proužky a spolu se zbývajícím žampionem ji dejte na pánev. Každé zvlášť na jednu půlku pánve. Pod žampion přidejte pár kapek olivového oleje. Obojí opékejte, slaninu pěkně do křupava a žampion dozlatova.
- Na konci vaření přidejte do rizota místo posledního vývaru smetanu.
- Pak přidejte nastrouhaný parmazán, odstavte rendlík z plotýnky a míchejte, až rizoto získá krémovou konzistenci, ochutnejte, dosolte a důkladně promíchejte.
- Hotové rizoto naservírujte na talíř a na povrch nasypejte opečenou slaninu a žampion, případně i hoblinky parmazánu. Můžete ho i pokapat olivovým olejem.
Dobrou chuť!