žampionové rizoto se slaninou

Jedna z mých oblíbených verzí rizota. I když houbařská výprava nepřinese hříbkový úlovek, můžete si pochutnat na této skvělé kombinaci. Opéct navrch i slaninu napadlo kamaráda Piškota a já zase dělala rizoto vařené s houbami od začátku. A nejlepší je to samozřejmě dohromady! Víno v rozpisu není, protože ho v rizotu nemusím (pravověrní rizotáři nekamenujte mě) a také proto, že se mi doma většinou nevyskytuje.. no a když vaříte jen jednu porci a koupíte lahev vína, někdo ji pak musí dopít.. =D

Ještě malé varování, recept je velmi vhodný pro ty, kdo se, jako já, pokouší přibrat, na oleji, smetaně ani slanině rozhodně nešetřím.

 

Na každou porci budete potřebovat:

 

  • jednu velmi malou cibuli
  • 1 lžíci olivového oleje e.v. + kapku na žampiony navrch
  • 2 menší hrsti rýže na rizoto (arborio, carnaroli..)
  • 4 velké žampiony
  • zeleninový vývar (nebo vodu, když nemám, spokojím se raději s vodou, než s kostkou)
  • asi 4 lžíce smetany ke šlehání
  • hrst nastrouhaného parmazánu (gran moravie)
  • sůl
  • dva silnější plátky dobré anglické slaniny

 

- Připravte si žampiony, očistěte je (případně oloupejte, já je tak nějak z poděděného zvyku loupu) a nakrájejte na tenké půl plátky. Jeden nakrájený žampion si nechte stranou.

- Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Nechte ji v rendlíku zesklovatět na olivovém oleji.

- Pak přidejte rýži a za stálého promíchávání ji opékejte až zprůhlední.

- Přidejte tři z připravených žampionů, promíchejte a zalijte první naběračkou vývaru.

- Až se vstřebá, přidejte další a pokračujte, až bude rýže téměř hotová.

- Slaninu nakrájete na proužky a spolu se zbývajícím žampionem ji dejte na pánev. Každé zvlášť na jednu půlku pánve. Pod žampion přidejte pár kapek olivového oleje. Obojí opékejte, slaninu pěkně do křupava a žampion dozlatova.

 

- Na konci vaření přidejte do rizota místo posledního vývaru smetanu.

- Pak přidejte nastrouhaný parmazán, odstavte rendlík z plotýnky a míchejte, až rizoto získá krémovou konzistenci, ochutnejte, dosolte a důkladně promíchejte.

 

- Hotové rizoto naservírujte na talíř a na povrch nasypejte opečenou slaninu a žampion, případně i hoblinky parmazánu. Můžete ho i pokapat olivovým olejem.

 

Dobrou chuť!